dissabte, 31 de maig del 2008

La ràdio en directe des de l'IES Josep Tapiró.

El dilluns 2 de juny

El magazín "de bon matí" de Punt 6 Ràdio realitzarà un programa especial amb la participació de tota la comunitat educativa.

Una vintena d' alumnes de 4art d'ESO que estan realitzant el taller de ràdio a l' IES Josep Tapiró de Reus (activitat inclosa en el Pla Educatiu d'Entorn de la ciutat) participaran en l'emissió del programa i la realització d' entrevistes, debats i tasques de producció del magazín radiofònic.
El programa, de 8 a 11 del matí, oferirà un ampli ventall de les activitats del centre amb la participació de l'alumnat.
L' IES Josep Tapiró fa dos anys que realitza els "tallers de ràdio"en el marc del Pla Educatiu d'Entorn a Reus amb la col·laboració de Punt 6 Ràdio.
L'emissora local ha col·laborat com a entitat amb les activitats audiovisuals del centre a més a més de participar directament amb el Pla Educatiu d'Entorn des de els seus inicis a la ciutat de Reus.
Enguany, l'IES Josep Tapiró ha posat en marxa un petit estudi de ràdio perquè els alumnes dinamitzin una activitat radiofònica que va iniciar-se per Sant Jordi durant tot el dia i també a les hores de lleure dos dies per setmana , projecte que és consolidarà durant el curs vinent.

Algunes clarificacions, Pere Rius a dit...




de bon matí

08:25h

divendres, 30 de maig de 2008

divendres, 30 de maig del 2008

La fenologia del ocells amb Pere Josa





de bon matí

09:05h

divendres, 30 de maig de 2008

Fenologia
Branca de l'ecologia que estudia les relacions entre els factors climàtics i les manifestacions estacionals o periòdiques (gemmació, floració de les plantes, maduració dels fruits, caiguda de les fulles, migració dels ocells, hibernació d'alguns mamífers, etc).

dimecres, 28 de maig del 2008

dissabte, 24 de maig del 2008

dimarts, 20 de maig del 2008

L'ou com balla a Reus


Reus incorpora al Corpus la tradició de l'Ou com balla El pòrtic de Sant Sebastià de la Prioral de Sant Pere, situat a la plaça del Castell, serà l'escenari a partir d'aquest dijous a les 10 del matí de la recuperació d'una tradició popular estretament lligada a Corpus, l'Ou com balla.Es tracta de fer ballar un ou damunt d'un brollador d'aigua d'una font, la peanya de la qual està guarnida amb abundants flors i plantes. A Catalunya es tenen notícies de la celebració del Corpus des del 1318 a Vic i el 1320 a Girona i Barcelona. A Reus hi ha referències l'any 1325. Pel que fa a la tradició de l'Ou com balla neix a Barcelona i amb el temps s'estén a moltes altres ciutats com Igualada, Cardona, Lleida, Vic, Tarragona o Manresa i, a partir d'enguany a Reus.L'Ou com balla es podrà veure des d'aquest dijous i fins diumenge de 10:00 a 13:00 i de 17:00 a 20:30.D'altra banda, com és ja tradicional la celebració de Corpus a la ciutat de Reus viu l'esclat de festa el dijous, quan surten la Mulassa i els Gegants per a tots els xiquets i xiquetes. A dos quarts d'11 del matí, a la plaça del Mercadal, hi haurà ballades d'aquests elements per a més de 2.700 infants de les escoles de la ciutat mentre mengen coca amb cireres, i a la tarda, a partir de les 7, la degustació de coca serà per a tothom mentre tornen a ballar els gegants i la Mulassa. L'endemà al matí serà el torn a més de 600 infants de les escoles bressol que aniran fins al Mercadal per veure ballar els gegants i la Mulassa i menjar coques amb cireres. La celebració de Corpus es repeteix diumenge. A partir de les 6 de la tarda, les campanes amb el Toc de Festa, anunciaran l'anada dels Nanos, la Mulassa, els Gegants i l'Àliga des de l'Ajuntament fins a la Prioral de Sant Pere. Mitja hora més tard començarà l'ofici religiós i, a dos quarts de vuit del vespre sortirà des de la Prioral la Processó de Corpus.
Finalment, el fi de festa el posaran les ballades de tots els elements participants a partir de tres quarts de nou a la plaça del Mercadal.

La Tele del dia....Pep Isern



de bon matí

09:27h

dimarts, 20 de maig de 2008

Societat civil i els recursos públics amb Xavier Alagarda



de bon matí

09:18h

dimarts, 20 de maig de 2008


dilluns, 19 de maig del 2008

Miquel Vilella, entre un cúmul de sensacions ...


de bon matí

08:57h

dilluns, 19 de maig de 2008


El tresor de l'aigua



de bon matí

08:35h

dilluns, 19 de maig de 2008

El tresor de l'aigua, programa realitzat per els alumnes del Taller de ràdio de l'IES Salvador Vilaseca de Reus, taller inclòs a les activitats del Pla Educatiu d'Entorn a Reus, programa enregistrat a els estudis de Punt 6 Ràdio i produït per l'equip del programa "de bon matí".


Manifest de la Plataforma en Defensa de l'Ebre. Amposta, 18 de maig de 2008


LOS TRANSVASAMENTS NO SÓN LA SOLUCIÓ

Catalunya és ara mateix un país sense rius. Els han assecat o contaminat quasi tots. Per alguns d’ells, l’única aigua que hi circula és la de les depuradores. La major part dels aqüífers estan contaminats. I ara volen eixugar l’Ebre. Això sí, a poc a poc, no sigui cosa que la gent s’adoni del que realment està passant.Nosaltres sabem que l’Ebre ha estat un gran riu. Però també sabem que ja no l’és, que està en crisi. Lo nostre riu ja fa anys que no pot assegurar el bon estat del Delta. La salinització, la regressió i l’enfonsament del Delta no s’aturen. Actualment hi ha molts estudis sobre el Delta, però no hi ha cap tipus d’actuació estratègica realment efectiva. Per no fer, ni tant sols han estat capaços de defensar el cabal mediambiental aprovat per la Comissió per la Sostenibilitat, i amb el suport del Parlament català el proppassat 28 de desembre de 2007. El govern central ha dit que no tindrà en consideració aquest acord.El govern de Catalunya està demostrant que és incapaç de gestionar una sequera que, per una altra banda, era perfectament previsible. Hi ha una potent campanya mediàtica on es mostra un país amb els embassaments buits i la població angoixada perquè s’anuncien nou mesos de restriccions en l’ús de l’aigua si no es fa el transvasament de l’Ebre.La lluita de la gent de l’Ebre ha estat sempre ferma, clara i digna. No hauríem pogut modificar la llei del PHN sense l’ajut inestimable de molta gent com la de Barcelona i la seva àrea metropolitana, la de la Catalunya central, la de les comarques gironines, la de la terra ferma, la de la conca del Xúquer, l’ajut de la comunitat científica, de les grans i petites organitzacions ecologistes i, com no pot ser d’altra manera, dels nostres amics i amigues de l’Aragó, amb els quals ens uneix la lluita per la defensa d’un mateix riu que ens vertebra i en molts casos ens dóna identitat. Un recuerdo fraternal a la gente del Pirineo, que luchan como nosotros para evitar las agresiones al Ebro. Contra los embalses y la destrucción que conllevan: Yesa no! Ni Mularroya! No más pantanos! No más embalses!
I ara, el nostre govern ens ha deixat sols. Diuen que són 5 milions i mig de persones que necessiten l’aigua de boca. I no és veritat. La realitat és que som 7 milions de persones que volem avançar junts per fer un país millor i més pròsper. Un país on no hi hagi ciutadans de segona i on l’equilibri territorial sigui alguna cosa més que una frase electoral. Un país on es preservin els recursos naturals en bon estat per a futures generacions, on les persones estiguin per damunt dels interessos privats.Afirmem que aquesta sequera ha estat mal gestionada, que els responsables han de dimitir, començant pel Conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. Afirmem que les mesures espectaculars que s’estan emprant (com són els vaixells, l’estat d’emergència, etc.) són per justificar la mercantilització de la gestió de l’aigua a Catalunya. A càrrec del poble, i amb els diners de tots, afavoriran interessos privats. Constructores, grups bancaris i lobbys de gestió de l’aigua es freguen les mans pel negoci que faran.Només els falla una cosa: PLOU!! Sempre han dit que el problema és d’uns quants hectòmetres cúbics. Primer eren 30 hectòmetres del Segre, després 50 fins al juny de 2009.
Doncs bé, actualment la pluja ha eixugat aquest dèficit, ha deixat als embassaments del Ter-Llobregat els hectòmetres cúbics que volien, i segueix plovent. Per tant, si ens deien la veritat i aquesta aigua només la necessitaven fins que estiguessin les dessaladores en marxa, no hi ha cap motiu per a fer la interconnexió CAT-ATLL. Gastar més de 200 milions d’euros de tots nosaltres en aquesta obra, són diners llançats sense cap justificació.Demanem, per tant, al govern de l’estat que derogui el decret 3/2008 i posteriors, i al govern de la Generalitat de Catalunya que s’apliqui a coordinar les polítiques de gestió de l’aigua, dels regadius, dels plans urbanístics, per fer-les compatibles amb la salut i la recuperació dels rius i dels aqüífers, que són les veritables artèries que articulen i alimenten la vida d’un país.


No hi ha cap excusa per fer el transvasament de l’Ebre!


Los transvasaments no són la solució!!


Visca les Terres de l’Ebre!!


Amposta, 18 de maig de 2008

divendres, 16 de maig del 2008

Pere Rius i el Trapezi



de bon matí

08:26h

divendres, 16 de maig de 2008


Manifest blocaire contra el transvasament


Els blocaires volem sumar-nos al rebuig que el projecte de transvasament de l’Ebre a Barcelona ha generat a la societat civil del territori. Considerem que la mesura no està justificada i que la canonada que ha d’unir la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragna (CAT) amb la d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL) serà una infraestructura permanent que perpetuarà la dependència hídrica de l’àrea metropolitana de Barcelona.

• Per tot això, denunciem l’alarmisme i la manipulació que el govern català i l’Agència Catalana de l’Aigua estan fent de la falta d’aigua i de la insuficiència de les últimes pluges, per justificar el transvasament de l’Ebre a Barcelona. A més, reclamem una informació transparent sobre la millora de la situació dels pantans i també de les aigües subterrànies de les conques internes de Catalunya, ja que l’últim episodi de pluges també ha degut recarregar els aqüífers.

• Denunciem que aquesta política respon als interessos especulatius que pretenen consolidar un model de territori insostenible, de creixement sense límits, que perjudica les Terres de l’Ebre i la resta de territoris perifèrics. Els transvasaments reforcen el consum d’aigua de les grans conurbacions urbanes i les noves zones residencials; generen més expectatives de consum insostenible, d’especulació urbanística, i de destrucció del territori, perquè al mateix temps també fomenten un ús desmesurat de l’aigua, tant a les cases com a les indústries. Els transvasaments no són la solució, sinó l’estalvi, la reutilització de cabals, la recuperació d’aqüífers contaminats i la dessalació.

• Advertim que no es pot parlar de transvasament temporal degut a la sequera, ja que això és un insult a la intel·ligència de la població de Barcelona i de la resta del país. La mesura no contribuirà a canviar el model de gestió del consum, ja que no es revisaran ni es limitaran les concessions a indústries, urbanitzacions, nous regants o complexos turístics. L’ampliació del minitransvasament a Barcelona afavorirà un projecte, la interconnexió de xarxes, al qual la Generalitat va voler renunciar perquè no complia els principis de la nova cultura de l’aigua.

• Fem una crida a la dignitat i la responsabilitat de la classe política de les Terres de l’Ebre, especialment als càrrecs electes de tots els partits polítics, perquè sàpiguen estar a l’altura i defensen els interessos del territori, davant d’aquest engany flagrant als ciutadans, que van acudir a les urnes confiant que els transvasaments ja havien quedat enterrats, i que Catalunya apostava per consolidar la nova cultura de l’aigua.

• Reiterem la nostra oposició a qualsevol transvasament i a la interconnexió de xarxes inclosa en el decret de sequera, ja que obre la porta a d’altres transvasaments, i manifestem el nostre suport a la dignitat de les Terres de l’Ebre, a la Plataforma en Defensa de l’Ebre i qualsevol altra entitat o col·lectiu que compartisca la causa i l’objectiu d’aturar aquest tipus de projectes. Per tant, donem tot el suport a la convocatòria la manifestació del 18 de maig a Amposta, així com a les properes accions que en el mateix sentit es puguen anunciar en els propers dies.

Reus, 16 de maig de 2008

LOS TRANSVASAMENTS NO SÓN LA SOLUCIÓ
Manifestació nacional a Amposta (Terres de l'Ebre)
Diumenge 18 de maig // 12h // Parc dels Xiribecs

dijous, 15 de maig del 2008

Inaguració del Trapezi vs Antoni Veciana


de bon matí

08:17h

dijous, 15 de maig de 2008

L'apostasia amb Albert Bondesio





de bon matí

08:45h

dijous, 15 de maig de 2008

Moltes som les persones que, sense ser catòliques, vam ser batejades i, per tant, figurem oficialment com "creients".
No obstant, hi ha un procediment perquè l'Església Catòlica suprimeixi les nostres dades del llibre de baptisme: l'apostasia, és a dir, la renúncia pública a la fe catòlica.

dilluns, 12 de maig del 2008

SI TU NO VÉNS ELLS LO FARAN





Blanca Rullo, portaveu de la Plataforma en defensa del riu Ebre.

Aquest diumenge dia 11 de maig a tingut lloc el darrer acte de protesta antitransvasista en el vaixell restaurant Santa Susanna com a principal protagonista. Es tracta de l'embarcació en què els màxims dirigents del PSC, ERC i ICV van signar fa cinc anys el 'Compromís per l'Ebre', un document que s'oposa a qualsevol extracció d'aigua del riu. Aquest diumenge, l'embarcació s'ha situat al mig del riu, entre Sant Jaume d'Enveja i Deltebre, l'han rodejat una trentena d'embarcacions i al voltant d'un miler de persones han seguit l'acte de protesta des de les dues vores del riu. Els convocants de l'acte han acusat els integrants del Govern de 'trair' el territori i els seus propis compromisos. Aquest acte es l'avançament de la manifestació de diumenge vinent a Amposta.

Escoltem-nos sempre i a totes les edats vs Miquel Vilella


de bon matí

08:45h

dilluns, 12 de maig de 2008

dissabte, 10 de maig del 2008

El passatge a l'Índia anul·lat




El passatge a l'Índia d'aquest dissabte dia 10 a les 21:30 als Jardins de la Casa Rull queda anul·lat per la pluja.

Passatge a l'Índia, esteu tots i totes convidats i convidades


Avui dissabte dia 10 de maig a les 21:30h als Jardins de la Casa Rull i en el marc del cafè Trapezi: arsmusicae dj (Jordi Escoda) ens ofereixel dj set, passatge a l'Índia, dues hores de sensacions sonores i projeccions fotogràfiques que ens faran viatjar per la màgia musical de la cultura hindú i les influencies de l'electrònica underground.
Moltes gràcies

divendres, 9 de maig del 2008

diumenge, 4 de maig del 2008

Despres d'uns dies de pont, demà i tornem



Aquí teniu, un petit article d'opinió realizat per un servidor i publicat a reusdigital.cat.

Energia per avui, partícules per demà

Partícula1
Amb el descobriment de l'energia nuclear semblava que s'havia arribat a una font d'energia inesgotable, però aviat es van detectar els problemes de la seva utilització. El famós discurs 'Àtoms per a la Pau', pronunciat per un militar que esdevingué president dels EUA, les anomenades aplicacions pacífiques de l'energia nuclear s'han saldat al llarg de la història amb estrepitosos fracassos.
Davant d'aquesta realitat i davant del fet que avui ningú no pot posar en dubte que l'energia nuclear és perillosa tant en el cas d'accidents com Harrisburg o Txernòbil, com també en funcionament normal.
L'energia nuclear no ha estat ni serà mai necessària (com multitud de noves fonts alternatives d'energia ens demostren a hores d'ara arreu de tot el món) i es pot prescindir d'ella.
Els accidents ocorreguts a les centrals nuclears posen en evidència allò que és habitual, una constant al llarg de la dissortada vida de l'energia nuclear: amagant informació, amb mentides, amb incompliment de normatives legals i una llarga llista de despropòsits.
Sempre i arreu del món, les persones vinculades a l'energia nuclear han actuat i continuen actuant així. Perquè l'energia nuclear representa la forma més "moderna" i refinada de violació dels Drets de la Humans. També posa en evidència la corrupció moral de grups de científics i tècnics, d'industrials i líders polítics que volen convèncer la gent que existeix una cosa que en diuen dosi de radiació segures, permissibles o admissibles que no fan cap mal.


Partícula2
Amb el desenvolupament econòmic i tecnològic s'aconsegueixen noves fonts d'energia i una millora de la seva utilització, però paral·lelament la demanda d'energia augmenta sense parar.
I què fem davant d'aquest problema? És curiós, però en comptes de trobar solucions estem agreujant la situació a causa de la nostra incapacitat de generar alternatives energètiques vitals per un avenç sostenible de veritat. Apostes arriscades per trobar solucions amb la producció més segura de l'energia i sobretot posar en ordre les xarxes de distribució de l'energia, que hores d'ara són obsoletes i anticuades.
A Catalunya, el 52% de l'electricitat que es consumeix ve de l'energia nuclear, mentre que a l'estat espanyol, el percentatge baixa al 22%. Com sempre capdavanters dels millors percentatges, estem i estarem a la cua de les energies renovables... en comparació amb altres territoris com Euskadi, Navarra, L'Aragó i les dues Castelles.


Mentrestant seguirem amb la tria de les partícules radioactives, entre ferralles i àrids.