diumenge, 4 de maig del 2008

Despres d'uns dies de pont, demà i tornem



Aquí teniu, un petit article d'opinió realizat per un servidor i publicat a reusdigital.cat.

Energia per avui, partícules per demà

Partícula1
Amb el descobriment de l'energia nuclear semblava que s'havia arribat a una font d'energia inesgotable, però aviat es van detectar els problemes de la seva utilització. El famós discurs 'Àtoms per a la Pau', pronunciat per un militar que esdevingué president dels EUA, les anomenades aplicacions pacífiques de l'energia nuclear s'han saldat al llarg de la història amb estrepitosos fracassos.
Davant d'aquesta realitat i davant del fet que avui ningú no pot posar en dubte que l'energia nuclear és perillosa tant en el cas d'accidents com Harrisburg o Txernòbil, com també en funcionament normal.
L'energia nuclear no ha estat ni serà mai necessària (com multitud de noves fonts alternatives d'energia ens demostren a hores d'ara arreu de tot el món) i es pot prescindir d'ella.
Els accidents ocorreguts a les centrals nuclears posen en evidència allò que és habitual, una constant al llarg de la dissortada vida de l'energia nuclear: amagant informació, amb mentides, amb incompliment de normatives legals i una llarga llista de despropòsits.
Sempre i arreu del món, les persones vinculades a l'energia nuclear han actuat i continuen actuant així. Perquè l'energia nuclear representa la forma més "moderna" i refinada de violació dels Drets de la Humans. També posa en evidència la corrupció moral de grups de científics i tècnics, d'industrials i líders polítics que volen convèncer la gent que existeix una cosa que en diuen dosi de radiació segures, permissibles o admissibles que no fan cap mal.


Partícula2
Amb el desenvolupament econòmic i tecnològic s'aconsegueixen noves fonts d'energia i una millora de la seva utilització, però paral·lelament la demanda d'energia augmenta sense parar.
I què fem davant d'aquest problema? És curiós, però en comptes de trobar solucions estem agreujant la situació a causa de la nostra incapacitat de generar alternatives energètiques vitals per un avenç sostenible de veritat. Apostes arriscades per trobar solucions amb la producció més segura de l'energia i sobretot posar en ordre les xarxes de distribució de l'energia, que hores d'ara són obsoletes i anticuades.
A Catalunya, el 52% de l'electricitat que es consumeix ve de l'energia nuclear, mentre que a l'estat espanyol, el percentatge baixa al 22%. Com sempre capdavanters dels millors percentatges, estem i estarem a la cua de les energies renovables... en comparació amb altres territoris com Euskadi, Navarra, L'Aragó i les dues Castelles.


Mentrestant seguirem amb la tria de les partícules radioactives, entre ferralles i àrids.