Els Espais de Benvinguda utilitzen el mitjà audiovisual per integrar els immigrants
No és estrany veure alumnes nouvinguts, tant de primària com de secundària de diversos centres de la ciutat, passejant pels carrers de Reus enregistrant-se entre ells amb una càmera de vídeo i, sovint, expressant-se per primera vegada en català davant de llocs emblemàtics de la ciutat.
Es tracta d'alumnes dels Espais de Benvinguda Educativa (EBE) de Reus i de les aules d'acollida d'alguns centres escolars, que realitzen una activitat que es beneficia del mitjà audiovisual perquè els joves que fa poc que són a la ciutat coneguin el seu entorn més proper i utilitzin la llengua catalana. Fins ara, un total de 50 joves ja han fet o estan fent aquest taller inclòs dins els Plans Educatius d'Entorn.
La regidoria d'Educació i Formació ha posat en marxa, dins les activitats dels Plans Educatius d'Entorn, dues activitats adreçades a aquell alumnat tant de primària com de secundària que fa poc que és a la ciutat. Es tracta d'aprofitar les possibilitats del mitjà audiovisual per a què els alumnes coneguin de primera mà el seu entorn més proper i per aprofundir en l'ús de la llengua catalana. .
El fet d'incorporar el mitjà audiovisual com a eina d'aprenentatge i d'integració entre els joves nouvinguts va iniciar-se a principis d'aquest curs, com a prova pilot, a l'IES Josep Tapiró de la ciutat. Després d'observar els bons resultats d'aquesta pràctica, l'equip dels Plans Educatius d'Entorn de Reus va decidir estendre l'activitat a altres centres reusencs. En aquests moments, són dues les activitats que utilitzen les possibilitats que dóna el mitjà audiovisual per a què els alumnes nouvinguts coneguin la ciutat que els acull.
L'activitat 'La ciutat on visc' es realitza entre alumnes de l'EBE 1 que es troba a La Salle, de l'EBE 2 situat a l'IES Gabriel Ferrater, i de les aules d'acollida dels IES Salvador Vila-seca i Gabriel Ferrater, i dels col·legis concertats Presentació i Arce. Gràcies a aquest projecte, els joves surten dels seus corresponents centres amb una càmera de vídeo i visiten alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat com ara la plaça del Mercadal, l'Ajuntament, la plaça de Prim, el Teatre Fortuny o la Biblioteca Central Xavier Amorós.
Una vegada allà, els mateixos alumnes s'enregistren entre ells presentant els llocs que acaben de conèixer. Un dels objectius de l'activitat és que tots els enregistraments es fan en català. D'aquesta manera s'aconsegueix "fomentar la pràctica de la llengua entre alumnes que no tenen una fluïdesa amb la parla catalana", tal com apunta Jordi Escoda, monitor dels tallers audiovisuals. Una vegada a classe, els joves veuen els enregistraments i, amb l'ajuda del monitor, revisen la pronunciació i l'ús de la llengua catalana.
L'altra activitat que es porta a terme és el Taller de Llenguatge Audiovisual. Encara que aquest taller també s'imparteix als IES Reus 8 i Salvador Vila-seca, només en el cas de l'IES Josep Tapiró es realitza entre l'alumnat de l'aula d'acollida. En aquest cas, els joves s'enregistren amb els mateixos objectius que l'activitat 'La ciutat on visc', però sense sortir del centre escolar.