BALL DE PERE JOAN BARCELÓ, ELS TRABUCAIRES DE REUS A LA FESTA MAJOR
L’Associació Cultural Trabucaires de Reus, incorpora els trabucs a la festa. Els trabucaires son molt més coneguts en altres mostres festives dels territoris de l’anomenada Catalunya Vella tot i que darrerament s’ha pogut constatar un cert creixement de colles a les terres més al sud del Principat. Galejar, es a dir, fer detonacions de pólvora, era un símbol d’alegria, també a casa nostra. En altres temps, a Reus era ben habitual l'us d'armes de foc en motiu de festa grossa. Al llarg del segle XIX hi ha documentat un Ball de Serrallonga local que emprava les armes d'avantcàrrega, així com també el conegut Ball de Galeres, actualment recuperat a dins del seguici festiu.
Els Trabucaires de Reus, amb una vintena d’integrants es presenten a la festa en forma de partida tot recordant el patriota Pere Joan Barceló, conegut com a Carrasclet. Els diferents trabucaires adopten la personalitat dels lluitadors contemporanis i altres companys de campanya del Carrasclet. En aquest sentit hem de destacar que tots els membres del grup, anem abillats d'acord al paper concret de cada personatge. Una visualització certament espectacular dins d'un conjunt homogeni i molt ben presentat. Parlem d'una nova incorporació a la festa amb la clara intenció d'enriquir el nostre patrimoni festiu, bastit d'elements històrics, però també de creacions actuals. El nostre nom genèric i distintiu és el de Ball de Pere Joan Barceló.
El vestuari ha estat creat a l'establiment El Barato de Reus, i ha comptat amb l'assessorament d'en Josep Maria Casas. La música original és obra de l'Àngel Vallverdú, conegut divulgador cultural. Les dues composicions musicals que acompanyaran les nostres actuacions, son el Ball de Pere Joan Barceló i la Marxa dels Trabucaires de Reus, que seran interpretades per la formació de mitja cobla La Patuleia. El nostre logotip reprodueix la rosa de Reus que pertany a l'escut de la ciutat del 1712. L'arma que utilitzem, és una Ardesa TR-600, una rèplica d'un trabuc de començaments del segle XVIII. Fem servir pólvora d'arcabús amb una sonoritat mediterrània molt especial.
La presentació i primera sortida, està programada pel dissabte 13 de juny a la tarda. Els nostres padrins son el Gegant Carrasclet i l’Àliga de Reus. Al llarg de la festa major, tenim programades set actuacions o sortides i formem part del seguici festiu en tots els actes protocol·laris i tradicionals.
Actuacions a la Festa Major de Sant Pere de Reus:
13 de juny - Presentació pública a la plaça del Castell a partir de 2/4 de 7 de la tarda.
20 de juny - Barraques de Reus. Actuació nocturna en el 10è aniversari de les Barraques.
23 de juny - Cercavila de Sant Joan acompanyant el gegant Carrasclet.
28 de juny - Anada a completes juntament amb tot el seguici festiu reusenc.
29 de juny - Matinades galejades a les set del matí. Actuació de lluïment el migdia després de la tronada.
Solemne Processó de Sant Pere amb tot el seguici i autoritats