dijous, 11 de juny del 2009

Campanes i campaners a Reus


Els agrupaments escoltes Misericòrdia i Montsant-Cim de Reus recuperen, per 9è any consecutiu, el toc de campanes tradicional des del campanar de St. Pere de Reus.

Des de fa 9 anys, l'AEG Mare de Déu del Montsant - Verge del Cim i l'AEG Mare de Déu de Misericòrdia són els encarregats de tocar les campanes, de forma totalment manual, amb la recuperació dels Tocs de Festa en els actes més assenyalats de les festes de Corpus, de Sant Pere i de Misericòrdia, a la ciutat de Reus.
Aquesta activitat la porten a terme els caps i antics membres d'ambdós agrupaments, a partir de la voluntat d'implicar-se en la vida social de la ciutat i fer-se partícips de la festa major reusenca.

Aquesta setmana, en motiu de la festivitat de Corpus, tindran lloc els primers tocs de l'any:

CORPUS
- El dijous, dia 11, a les 9 del matí i a les 4 de la tarda (per anunciar la cercavila de la Mulassa i els Gegants).
- El dissabte, dia 13, a les 12 del migdia i a les 6 de la tarda (per anunciar la vigília de Corpus).
- El diumenge, dia 14, a les 10 del matí (per anunciar la sortida dels Gegants), a les 6 de la tarda (per anunciar l'anada a l'ofici) i a partir de 2/4 de 8 del vespre (durant la processó).
* El toc de diumenge a les 19.30 és el Toc General de Festa, amb totes les campanes dels 2 pisos del campanar.


Al campanar de Reus només s'hi conserven 4 campanes.

A la cinquena planta hi hagué la majoria de les campanes, desaparegudes durant la darrera guerra i anomenades de Jesús, de Sant Pere, de Sant Pau i de Sant Jaume. Cap els anys quaranta se'n van instal·lar dues de noves: la de Misericòrdia el 1941, que ocupa el finestral de Sant Pere, en direcció nord, i la de Sant Pau (o del treball) el 1943, al seu costat.

Al centre de la sisena planta i assentada sobre dos cavalls de fusta, hi ha la Petra Clàudia o campana horària, que és la més gran que ha tingut Reus: fa 1,36 m de boca i 1,33 m d'alçada, pesa 1456 kg i data del 1573 (refosa l'any 1883). Al seu costat hi ha la de Sant Bernat, campana dels quarts coneguda com la dels Gegants, substituïda el 1990 durant la restauració del campanar.